Nieuwe features Archicad 27

Nieuwe features creëren naadloze BIM-ervaring

Op 27 september wordt Archicad 27 gelanceerd (incl. de KeyMember Editie), en dat belooft wat! Archicad 27 bevat interessante, handige en nuttige nieuwigheden die jou als architect een nog betere ontwerpervaring geven.

Zoals aangekondigd in de roadmap, die Graphisoft in april lanceerde, zijn alle innovaties in Archicad 27 erop gericht een meer naadloze BIM-ervaring voor architecten en bouwprofessionals te creëren. Zo kun je als Archicad-gebruiker rekenen op nieuwe ontwerpoplossingen, professionele visualisatietools en een verbeterde open, multidisciplinaire ontwerpsamenwerking plús projectmanagement-workflows. In dit bericht vertellen we je alles over de meest opvallende nieuwe features. Archicad 27: your best design option.

Ontwerpen

 • Ontwerpvarianten

De ontwikkeling, verkenning en presentatie van meerdere ontwerpvarianten is een fundamenteel onderdeel binnen het ontwerpproces. De geïntegreerde beheerfunctie voor ontwerpvarianten in Archicad 27 biedt de mogelijkheid om ontwerpopties te evalueren en aan klanten te presenteren. Zo ontwerp je, ongeacht de grootte of schaal van het project, snel het beste ontwerpalternatief.  

 • Distance Guides

Deze optie levert een langverwachte, innovatieve mogelijkheid waarmee het maatvast plaatsen en verplaatsen van elementen op een plattegrond gemakkelijker wordt. Onder meer intuïtieve hulplijnen die de afstand tot omringende elementen weergeven zijn hierbij zeer praktisch.

 • Intelligente Tracker

In eerdere versies van Archicad bood de Tracker alleen hulp bij optellen en aftrekken. Met de nieuwe Intelligente Tracker kunnen trackerwaardes ook vermenigvuldigd of gedeeld worden. Verder is het invoerveld breder gemaakt, waardoor de volledige waarde beter te zien is.

Archicad is verslavend. Je hebt zo veel ontwerpvrijheid dat het iets weg heeft van een game. Bartjan van ’t Slot, Wakker Architecten

Visualiseren

 • FBX-support

Archicad 27 biedt native ondersteuning voor de import en export van bestanden in FBX-formaat. Met behulp van deze FBX-support voeg je eenvoudig animatie en rendering toe aan het model in software van derden, inclusief Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Daarnaast kun je via het FBX-formaat een flinke reeks gratis en commerciële modellen importeren uit online bibliotheken.

 • Gestroomlijnde Archicad-Enscape connectie

Enscape was tot voor kort alleen beschikbaar voor Windows. Voor deze versie van Archicad is ook een Archicad-Enscape plug-in beschikbaar voor MacOS. Hiermee kunnen Mac-gebruikers eveneens real-time visualisaties maken met de vernieuwde Archicad-Enscapeverbinding.

Samenwerken

 • IFC-certificering

Archicad 27 is IFC4-gecertificeerd. De IFC4-standaard bevordert de consistentie in gegevensuitwisseling en communicatie. OpenBIM-samenwerking vindt hierdoor nog efficiënter plaats.

 • MEP Modeler vernieuwd

De vernieuwde MEP Modeler is een eerste stap van een meerjarige ontwikkeling naar een volwaardige MEP-ontwerpoplossing binnen Archicad. De uitwisseling van modellen met externe MEP-ontwerpoplossingen is nu een tijdrovend proces. De MEP Modeler in Archicad 27 heeft een gestroomlijndere routing en een bijgewerkte gebruikersinterface.

De mogelijkheden op het gebied van samenwerken, ervaren wij als een groot voordeel. Hierdoor kunnen wij stukken efficiënter werken. Johan Stinckens, Atrium Architecten

Documenteren

 • Opmaak van interactieve Schedules

Archicad 27 biedt nieuwe en verbeterde opmaakmogelijkheden voor interactieve Schedules. Zo zijn er meer mogelijkheden om het uiterlijk van rapporten naar je hand te zetten in Schedules. Verder kunnen projectberekeningen, lijsten en planningen rechtstreeks vanuit Archicad in de gewenste opmaak worden gepubliceerd.

Archicad 27 toegelicht door een BIM-specialist

We laten de nieuwe features graag in de praktijk zien.