“Alles valt op zijn plaats dankzij Archicad”

Wanneer je over de E17 in de buurt van Waregem rijdt, merk je ongetwijfeld het indrukwekkende bedrijfsgebouw op waar in april 2024 TVH Equipment zijn intrek zal nemen. Typerende, hyperbole zonweringen fonkelen je van ver al tegemoet. Het gebouw is rond, wat doet vermoeden dat met name esthetische overwegingen ten grondslag liggen aan het ontwerp. Maar niets is minder waar… Architect-bestuurder Levi Deryckere van DEMO Architecten legt uit waarom.

“TVH Equipment is een bedrijf dat zich toelegt op de verkoop, verhuur en het onderhoud van hoogwerkers, verreikers, heftrucks en grondverzetmachines. Om deze, (grote en hoge), machines te kunnen repareren en onderhouden, zijn aanzienlijk wat werkplaatsen nodig in het gebouw: 40 in totaal. Daarnaast realiseerden we kantoren voor meer dan 200 personen. De ronde vorm is uiteindelijk ontstaan doordat we de werkplaatsen rondom het centraal magazijn hebben geschakeerd. Hadden we de werkplaatsen namelijk naast elkaar gezet, dan waren de loopafstanden veel te groot geworden.” De kantoren zijn vervolgens boven op het magazijn en de werkplaatsen gerealiseerd. Om voldoende parkeerruimte te creëren is het gehele pand onderkelderd. Zo werd het een zeer compact geheel, beschrijft Levi. “Alles viel op zijn plaats: dit was de meest praktische invulling van het gebouw.”

Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees dan ons E-book!

Alles over Archicad overzichtelijk gebundeld.

Een behoorlijk deel van het project is prefab, waardoor veel op voorhand werd gemaakt en op de werf gemonteerd. De zonwering is een ander bijzonder en stijlvol element van het bedrijfsgebouw. “Deze bestaat uit twee lagen rechthoekige lamellen die ten opzichte van elkaar zijn verschoven en geroteerd waardoor je een hyperboloïde vorm krijgt”, legt Levi uit. “Met behulp van bezonningsstudies in Archicad en Twinmotion bepaalden we de schaduw en lichtinval. De studies wisselden we vervolgens uit met de onderaannemer, die het model technisch uitwerkte. We zien reeds op de werf dat het resultaat precies is zoals we hadden voorspeld. De lamellen geven maximaal schaduw op de gevel. Daarnaast gebruikten we de bezonningsstudies voor de juiste beplanting van de daktuinen.” Met een 2D-programma waren we nooit op dit zonweringsconcept gekomen, denkt hij: “Sterker: het was gewoon niet gelukt.”

Dat DEMO Architecten sinds 2018 met Archicad werkt, is vooral Yenco’s schuld, grapt Levi. “Hij kende Archicad vanuit zijn opleiding (HoWest Brugge), dus toen wij op zoek gingen naar nieuwe modelleersoftware, kwam hij met het idee contact op te nemen met KUBUS.” Yenco Vanwalleghem (assistent architect): “In de voorstudiefase van het project TVH Equipment werkten we nog met VectorWorks. Daar konden we in 2D heel veel mee, maar in 3D verliep het wat stroef. Met Archicad had ik goede ervaringen, daarom vroegen we een demo aan. Naar aanleiding daarvan besloten we over te schakelen en het project verder uit te werken in Archicad.” De software benadert het 3D-verhaal anders, licht hij toe. “Het is ontwikkeld vanuit de 3D/BIM-visie en werkt intuïtief en redelijk eenvoudig. Collega’s waren in het begin sceptisch. Toen ze eenmaal merkten dat een hoop beperkingen op het gebied van 3D wegvielen, raakten ze enthousiast.”

What you see is what you get met Archicad

Levi: “De overstap was echt nodig. We voelden in de markt dat 3D/BIM meer de norm werd. Maar ik ben ook oprecht blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Archicad heeft een groot aantal mogelijkheden, waarbij het grote voordeel is dat alle informatie in 1 model staat, zowel in 2D als in 3D. Je kunt jezelf niet meer voor de gek houden: what you see is what you get. Overigens merken we ook dat zowel opdrachtgevers als openbare besturen steeds vaker verwachten dat je een project zo realistisch mogelijk presenteert. Daarvoor vinden wij de koppeling met Twinmotion dan weer ideaal.”

We hebben veel geleerd tijdens het ontwerpproces van dit project, vertelt Yenco. “Zo hebben we onze templates beter op punt gekregen. En wanneer we nu starten met een project is de file een stuk simpeler dan 4 jaar geleden: we hebben intussen oplossingen gevonden voor bepaalde moeilijkheden, zoals het verbinden van bepaalde onderdelen.” Daarbij waren de Helpdesk en het Helpcenter van KUBUS van grote waarde, zegt Yenco. “Wat mij daarnaast ook helpt zijn de Techtips en webinars. Ik filter daar de onderwerpen uit die relevant zijn voor onze projecten.” In het begin werkten de architecten van DEMO Architecten vroeg in het ontwerpproces te detaillistisch, herinnert Levi zich. “Door alle mogelijkheden in Archicad moet je oppassen dat je je er niet in verliest. We moesten daaraan wennen en leren om van grof naar fijn te werken. Inmiddels hebben we hier onze manier in gevonden.”

Je kunt het haast niet fout doen. Dat vind ik fantastisch aan Archicad
Levi Deryckere

DEMO Architecten richt zich met name op de industriële en professionele bouw, waaronder bedrijfsgebouwen, kantoren, woningbouwprojecten, meergezinswoningen en appartementen. Bovendien neemt het bureau ook ontwerpen van sportinfrastructuren en containerparken op zich. “Sinds we met Archicad werken, modelleren we onze projecten meteen in het landschap waar het uiteindelijk in wordt gebouwd”, vertelt Levi. “Onder andere omdat de hemelwaterverordening strenger wordt, is het een belangrijk pluspunt dat dit in Archicad kan. We kunnen direct nauwkeurig de waterhuishouding in kaart brengen.” Al met al is de software zeer overtuigend, vindt Levi. “Je werkt een model snel op vanuit de snedes en ziet meteen hoe het gebouw eruit komt te zien. Knooppunten lossen we tijdens de ontwerpfase meteen op. De aannemer en wijzelf komen dus minder voor vervelende verrassingen te staan op de werf: Je kunt het haast niet meer fout doen. Dat vind ik fantastisch aan Archicad.”