“Dankzij KUBUS kunnen wij de KAW-kwaliteit waarborgen”

Wat is een slimme manier om met varianten om te gaan? Hoe maak je makkelijk eigen kozijnen? En hoe voeren we een goede controle uit op de kwaliteit van onze 3D-modellen? Op deze en andere vragen kreeg KAW Architecten antwoord tijdens diverse Ondersteuning op maat-sessies van KUBUS. En daar blijft het volgens BIM-modelleur Mark Oostmeijer niet bij. “Ook in de toekomst zullen we geregeld gebruikmaken van Ondersteuning op maat”, vertelt hij. “We volgen namelijk zo veel mogelijk de actuele ontwikkelingen en daarbij doen we af en toe ontdekkingen over Archicad en/of BIM waar we graag meer over willen weten. Zo slaan we nu bijvoorbeeld de weg in van circulair- en energieneutraal bouwen waarbij we onze duurzame grenzen willen verleggen. Archicad kan hierin veel betekenen. We willen onze kennis up-to-date houden, zodat we onze KAW-kwaliteit kunnen vasthouden. Wanneer je achterloopt, gaan je klanten dat na verloop van tijd echt merken.”

Ben je benieuwd wat Ondersteuning op maat jou kan opleveren?

Onze Archicad-experts staan voor je klaar!

De kennis van 110 werknemers verdeeld over 3 filialen up-to-date houden? Ga er maar aan staan! KAW Architecten heeft daar een slimme oplossing voor bedacht: KIM. “Dit betekent KAW Informatie Methodiek en staat voor de wijze waarop we informatie intern en extern delen”, legt Mark uit. “In het verleden merkten we dat er verschillen waren in de werkwijzen tussen onze filialen. We wilden daar lijn in aanbrengen en ieders kennis actualiseren naar de laatste inzichten. Zo werd het makkelijker om samen te werken in de BIMcloud en kreeg alles een uniforme uitstraling. We noemden dit KIM: dat bekte lekker en leek op BIM. En BIM draait ook om samenwerken en afspraken die ervoor zorgen dat er een foutloos en kwalitatief hoogwaardig model wordt geproduceerd.” 

Eigen werkmethodiek, template en bibliotheek

Destijds stonden de letters van KIM voor KAW Informatie Model, licht Mark toe. “Maar na een poosje merkten we dat de inhoud veel breder was. Het ging ook om interne communicatie, over het opstellen van kleuren- en materialenstaten, offertes, etc. Daarom hebben we de betekenis van de M uiteindelijk veranderd naar Methodiek.” KAW biedt werknemers hiermee een structuur met een eigen werkmethodiek, templates en bibliotheken die gebaseerd zijn op die van de Archicad KeyMember Editie. “Wat goed is, moet je natuurlijk goed gebruiken”, lacht Mark. “De structuur is ook prettig voor nieuwe collega’s. Voor hen is meteen duidelijk hoe ze de KAW-kwaliteit kunnen waarborgen.”

Omdat we vaak specifieke software-vragen hebben, is en blijft Ondersteuning op maat van KUBUS erg waardevol voor ons
Mark Oostmeijer

Het hele jaar door organiseert Mark samen met zijn KIM-team op aanvraag korte kennissesies of delen ze ad hoc informatie. Eens per jaar is er een speciale dag waarop alle werknemers van KAW Architecten op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouwkunde, qua software en binnen het bedrijf. “Tijdens deze dag komen we allemaal naar Amersfoort”, vertelt Mark. “Daar presenteren we de vernieuwingen in KIM en vertelt BIM Consultant Gijs Verhagen over interessante nieuwe features in Archicad. ’s Middags nemen we deel aan workshops waar KUBUS ook altijd bij betrokken is.” 

Structuur zorgt voor kwaliteit

Een belangrijk onderdeel is de bureautemplate. Om deze zo veel mogelijk te laten aansluiten op de wensen van ontwerpers binnen KAW, ging Mark samen met zijn team langs bij de vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en Groningen. “We gaven uitleg over de nieuwe structuur, maar we vroegen ook naar pijnpunten van onze werknemers”, vertelt Mark. “Een groot aantal van die punten hebben we verwerkt in onze bureautemplate.” Via een sharepointpagina deelt het team verder informatie rondom de vervaardiging van producten van KAW, zoals ontwerpboeken die naar klanten worden verstuurd, planningen, teksten, etc. “Wanneer klanten zien dat er uniformiteit zit in onze producten, weten ze op een gegeven moment welke kwaliteit ze kunnen verwachten. Dat zorgt voor een vaste kern van trouwe opdrachtgevers.”

Het verhaal gaat verder onder het kader.

Senior BIM Product Specialist Ernst Steppon:
“KUBUS denkt mee over gestructureerde werkwijze”

“Ik ben meerdere keren voor Ondersteuning op maat bij KAW geweest en ben onder de indruk van de gestructureerde bureaustandaard die ze daar hebben ontwikkeld. Tegenwoordig gaan vragen vanuit KAW vooral over specifieke, actuele onderwerpen. In het begin hebben we vanuit KUBUS vooral meegedacht over hoe dit met Archicad en de KeyMember Editie het beste gerealiseerd kon worden. Ook bij andere architectenbureaus hebben we bijgedragen aan een dergelijke werkwijze. Het eerste wat nodig is, zijn duidelijke doelstellingen en inzicht in de werkprocessen. Vervolgens kunnen wij dan op maat een begeleidingsvorm aanbieden en samen met de klant werkmethodieken ontwikkelen om de doelstellingen te bereiken. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met de verschillende kennisniveaus van medewerkers, zodat iedereen de werkmethodieken consequent kan toepassen.”

Laat je kennis groeien
“Een goed gecoördineerde werkwijze binnen een bureau is verder noodzakelijk om de kennis goed op peil te houden. Ook omdat er, vooral bij grotere bureaus, personeelsleden komen en gaan. Om dus de continuïteit te behouden, is het essentieel om een ‘huisstijl in werkwijze’ te waarborgen die je makkelijk kunt overdragen. Ik raad het ieder bureau aan om continu in kennis te investeren en deze ook te verdelen binnen de organisatie, bijvoorbeeld via korte kennissessies. Stel dat iemand handige tips heeft gekregen via de KUBUS Helpdesk, dan is het is zonde als dit bij één persoon blijft hangen, of wegzakt. Zo kan kennis blijven groeien binnen een bureau.”

Voor KIM gelanceerd werd, was er veel contact met de KUBUS Helpdesk, herinnert Mark zich. “Bijvoorbeeld over de technische inhoud, wat de beste aanpak is, etc. Zonder KUBUS hadden we dit niet op deze manier van de grond gekregen en dus ook niet de kwaliteit kunnen bieden die we ambiëren. Ook Ondersteuning op maat van KUBUS is en blijft erg waardevol, omdat we soms hele specifieke vragen hebben over elementen in onze software. Elke week komt ons team samen om veranderingen door te voeren. Zo breiden we geregeld de bibliotheek uit of wordt de bureautemplate aangepast.”

Houd je Archicad-kennis up-to-date

Het is van groot belang om als architectenbureau je kennis up-to-date te houden en dat richting je medewerkers te coördineren en te structureren, vindt Mark. “Voor kleinere bureaus is dat minder ingewikkeld, maar voor grote bureaus raad ik een aanpak zoals wij hebben gecreëerd, aan. KUBUS kan hierbij helpen. Eén tip: houd het simpel. Laat je mensen hun energie stoppen in dat wat ze goed kunnen. Het is zonde als een BIM-modelleur veel tijd verliest aan randzaken zoals een lay-out, schaduwen en kleuren instellen. Dit kun je allemaal in een template stoppen. Zo maak je het mogelijk dat je mensen hun vak frustratieloos kunnen uitvoeren en creëer je de voorwaarden waardoor ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarnaast bied je dan ook nog eens relevante kennis aan. En dat komt allemaal ten goede van de kwaliteit die je wilt nastreven.”

Vind je het ook belangrijk je kennis up-to-date te houden? Laat je inspireren door anderen!

Lees bijvoorbeeld deze casestudie van Dok architecten.