Milieu-impact in één oogopslag helder met DesignLCA

In huidige bouwprojecten speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. En dat is maar goed ook, want de bouw zet het klimaat behoorlijk onder druk. Meer en meer architectenbureaus willen daarom tijdens het ontwerpproces al meetbaar maken wat de milieu-impact is van bepaalde materialen. De DesignLCA in Archicad is hierin een grote hulp, weet Michiel Hofman van architectenbureau HofmanDujardin. “Dankzij de DesignLCA kunnen we eenvoudig een duurzaamheidsvisie en -advies aan onze opdrachtgevers onderbouwen. Je ziet in één oogopslag welk materiaal welke milieu-impact heeft.”

HofmanDujardin en duurzaamheid

HofmanDujardin is gespecialiseerd in architectuur, renovaties, interieur- en productdesign. Duurzaamheid zit in het DNA van het bureau. Daarbij wordt uitgegaan van een balans tussen cultuur (shaping) en natuur (intuition), oftewel: ‘Shaping Intuition®’. Michiel: “Met deze filosofie bepalen we onze visie op groen in de architectuur. Shaping heeft alles te maken met de waarden duidelijkheid, persoonlijkheid, kwaliteit en inspiratie. Intuition gaat over het intuïtieve belang van de mens in zijn omgeving, zoals ruimtelijkheid/vrijheid, veiligheid, expressie en verbinding. Zowel in de natuur als in de architectuur zoeken mensen een balans tussen deze waarden. Dit is dan ook het uitgangspunt van onze ontwerpen.” 

Dankzij de DesignLCA kunnen we eenvoudig een duurzaamheidsvisie en -advies aan onze opdrachtgevers onderbouwen

Een tijdje geleden las Michiel een inspirerende quote op LinkedIn die de nood van duurzaam ontwerpen onderstreept, maar ook in perspectief zet. “De strekking ervan is dat de aarde 4,6 miljard jaar oud is. Wanneer je dat schaalt naar 46 jaar is de mens nog maar 4 uur op deze wereld en begon de industriële revolutie slechts 1 minuut geleden”, vertelt hij. “In die ene minuut hebben we al meer dan de helft van de bossen op deze planeet vernietigd. Als we nu met z’n allen 50 procent duurzamer gaan bouwen, hebben we dus nog steeds in 2 minuten alle natuur op aarde vernietigd. We moeten ons dus niet alleen richten op de realisatie van duurzame cultuur, maar zeker ook op het creëren van meer natuur.”

Česká Spořitelna Campus

De realisatie van duurzame cultuur vormt de hoofdmoot van het werk van HofmanDujardin. Daarbij gebruiken de ontwerpers zo veel mogelijk duurzame materialen, voldoen ze aan doelstellingen zoals Paris Proof en halen ze certificaten zoals LEED en BREEAM. Archicad biedt het bureau meerdere mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Onder andere via tools als de EcoDesigner STAR, de Houtbouw Module en natuurlijk de DesignLCA. Ook het project Ceska Sporitelna Campus in Praag werd volledig met Archicad ontworpen. In 2020 werd HofmanDujardin geselecteerd om het interieur van de nieuwe, 80.000 vierkante meter grote Ceska Sporitelna Campus in Praag te ontwerpen. Ceska Sporitelna is de grote Tsjechische bank achter deze campus. De DesignLCA was onmisbaar in het project. “Hiermee konden we onze opdrachtgever haarfijn aantonen welke impact de materiaalkeuze had en welke de minste milieubelasting zou geven”, zegt Michiel. “Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van de DesignLCA.” 

Benieuwd hoe de DesignLCA voor jou van toegevoegde waarde kan zijn?

Plan nu vrijblijvend een 1-op-1 demo met BIM Consultant Gijs Verhagen waarin hij jou laat kennismaken met Archicad én de mogelijkheden van de DesignLCA.