Met Archicad modelleer je elk type project

Wat voor project je ook modelleert, met Archicad heb je alle tools in handen om tot het beste resultaat te komen. Archicad biedt voordelen voor alle soorten projecten maar er zijn ook pluspunten die van specifiek belang zijn voor een particulier, groot of renovatie- en herbestemmingsproject. In dit artikel splitsen we deze voordelen daarom uit per projecttype. Zo zie jij in één oogopslag wat de speciale meerwaarde van Archicad is voor jouw bureau. 

Voordelen van Archicad voor particuliere projecten

Eenvoudig ontwerpideeën vertalen

Bij particuliere projecten is met name het directe contact met opdrachtgevers belangrijk. Hun huis wordt gebouwd of gerenoveerd. Het is de plek waar ze straks thuiskomen, waar ze hun leven leiden, waar herinneringen worden gevormd. In die zin is een particulier project vaak een emotioneel proces. Daarom is het essentieel dat je je ontwerpidee duidelijk vertaalt en je klanten daarin meeneemt. Archicad is hiervoor uitermate geschikt.

Aantrekkelijke impressies en varianten presenteren 

Met Archicad genereer je aantrekkelijke impressies van projecten, zonder tussenkomst van render-programma’s of andere beeldbewerkingsprogramma’s. Met behulp van BIMx geef je je klanten zelfs een levensechte ervaring door ze middels Virtual Reality door hun eigen huis te laten lopen. Sinds Archicad 27 dit najaar werd gelanceerd kun je bovendien zeer eenvoudig varianten maken, evalueren en presenteren met de Design Option-tool. 

Door Archicad ben ik weer écht architect
Peter Geraerts, Cocoon Architecten

Vlot aanpassingen verwerken

Dankzij de talloze visualisatiemogelijkheden van de software, kijken klanten als het ware over je schouder mee. Hiermee ben je niet alleen in staat je model al in een vroege fase (interactief) te presenteren, maar kun je ook direct opmerkingen verwerken. Je 3D-model is in elke ontwerpfase aan te passen; alle tekeningen veranderen automatisch mee en het resultaat is meteen zichtbaar. 

Voordelen van Archicad voor grote projecten

Optimale samenwerking

Bij grote projecten zoals stadswijken, infrastructuren en kantooromgevingen, heb je als architect met veel verschillende disciplines te maken. Efficiënt samenwerken is daardoor niet altijd makkelijk. Archicad lost dit op middels de OpenBIM-standaard en BIMcloud. OpenBIM maakt het mogelijk om vanuit Archicad met andere soorten software te communiceren. En via BIMcloud werk je naadloos met je teamleden samen in hetzelfde project.

Wil je weten hoe je grote projecten, zoals een stadswijk, modelleert in Archicad?

Goedefroo architects ging je voor!

Back-ups en multi-core ondersteuning

BIMcloud is voorzien van een volledig back-upsysteem zodat bijvoorbeeld hardware-problemen of falen van het netwerk geen invloed hebben op de voortgang van het project. De crashgevoeligheid van Archicad is verder uiterst laag. En dankzij de multi-core ondersteuning verloopt de schermopbouw in Archicad significant sneller dan bij andere softwarepakketten. Op die manier verlies je geen tijd aan crashes of het laden van zichten: dubbele tijdwinst, dus!

Voordelen van Archicad voor renovatie- en herbestemmingsprojecten

Renovaties helder in kaart

Voor renovatieprojecten is de Renovatietool in Archicad interessant. Met deze tool heb je verschillende filters en faseringsknoppen tot je beschikking waarmee je, op elk moment in het ontwerpproces, de bestaande, te slopen en nieuw te bouwen onderdelen helder in kaart brengt. Daarnaast kun je 3D-scans of puntenwolken direct importeren, zodat je meteen de basisstructuur van je gebouw paraat hebt. Renovaties en herbestemmingsprojecten verlopen zo zeer soepel. 

De Renovatietool neemt een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat je dingen niet dubbel hoeft te doen
Gerhard Vermeulen, Architecten HMV  

Uitgebreide mogelijkheden voor herbestemming

Richt jouw bureau zich vooral op herbestemmingsprojecten? Dan kun je met Archicad eveneens prima uit de voeten. Met de Zonetool teken je bijvoorbeeld in het grondplan ruimtes in 3D in. Met de Layers bepaal je wat je wel en niet toont en met Graphic Overrides voeg je een kleurenfilter toe. Tot slot haal je slooptekeningen en overzichten van de oude en nieuwe situatie simpelweg uit het model en stel je eenvoudig lijsten samen. 

Extra voordelen van Archicad

Intuïtief, betrouwbaar en compleet

Ongeacht het soort project hebben veel architecten behoefte aan ontwerpsoftware die betrouwbaar is en veel efficiëntie en ontwerpvrijheid biedt. Omdat Archicad gemaakt is voor en door architecten voldoet de software hier ruimschoots aan. De interface is intuïtief en bevat diverse gereedschappen die het ontwerpproces vergemakkelijken.

Daarnaast hoef je met Archicad niet te schakelen tussen verschillende software. Dit betekent onder andere dat de foutgevoeligheid nihil is waardoor faalkosten verminderen. Het KeyMember Abonnement en de KeyMember Editie, die door KUBUS speciaal is ontwikkeld voor de Nederlandse en Vlaamse markt, voegen nog extra voordelen toe waaronder projecttemplates, exclusieve add-ons, de Houtbouw Module en een Meetstaat Manager (BE). 

Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees dan ons E-book!

Alles over Archicad overzichtelijk gebundeld.