Uitdagende markt biedt ook kansen: Archicad-gebruikers vertellen

Het overheidsbeleid, stijgende bouwrentes, de nasleep van de coronapandemie, stikstofproblematiek, hogere kosten voor energie en bouwmaterialen en de oorlog in Oekraïne hebben hun weerslag op de woningbouw. Vooral de bouw van koopwoningen blijkt af te remmen. Maar hoe vervelend de situatie voor sommige architectenbureaus ook is, het brengt ook ruimte voor nieuwe inzichten, creatieve oplossingen en innovaties. Onze klanten vertellen hoe zij met de huidige uitdagingen omgaan en hoe 3D/BIM-software Archicad hier mede een positieve draai aan kan geven.
 

Veel mogelijkheden

Architecten hebben vanuit hun diverse achtergrond veel mogelijkheden om de stagnatie in de markt het hoofd te bieden. Zo tipte Jeroen de Willigen, creatief directeur van architectenbureau De Zwarte Hond, onlangs in het magazine de Architect om je vooral niet blind te staren op de woningbouw: “Het is een fijn segment, maar je moet je er niet afhankelijk van maken. Diversifieer met onderwijs, stedenbouw, publieke gebouwen, transformatie, enzovoorts. Daarmee houd je een bureau robuust.” Ook Erik Brummelhaus (BIM Specialist) van LIAG architecten denkt dat een brede oriëntatie een slimme zet is: “Wij richten ons onder andere op scholen, sportscholen, renovatie en herinrichting. Met het oog op een eventuele terugloop, vinden wij die brede portefeuille erg prettig.”

Benieuwd waarom andere architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!

Alles wat jij wil weten over Archicad gebundeld.

Wat met name belangrijk is in deze tijd, is je te onderscheiden en daarbij aan te sluiten bij actuele ontwikkelingen. Ingeborg van Lent, BIM Coördinator bij LEVS: “De toevoer van projecten is nu minder vanzelfsprekend en dat heeft mede te maken met de duurzaamheidstransitie. Daarom proberen wij ons hoofdzakelijk op dit gebied goed te profileren. Dat genereert ook extra werk.” Nederlandse architecten richten zich momenteel steeds meer op huurwoningen en buitenlandse projecten. LIAG heeft bijvoorbeeld een aantal Duitse opdrachtgevers en Orange Architects springt in het buitenland bij met hun kennis over duurzaamheid. De verduurzaming van panden is de laatste jaren spectaculair gegroeid en de verwachting is dat dit nog wel even doorzet.
Archicad beschikt over diverse tools, (de DesignLCA, de Houtbouw Module en de EcoDesigner STAR), die waardevol zijn bij projecten met een hoge duurzaamheidsambitie. Erik (LIAG) maakt er dankbaar gebruik van: “Met de DesignLCA kun je bijvoorbeeld eenvoudig aantonen welke materialen duurzamer en, na verloop van tijd, goedkoper zijn. Voor diverse opdrachtgevers hebben we met behulp van Archicad duidelijke kostencalculaties gemaakt wat betreft materialen en energieverbruik. Zo konden zij weloverwogen investeringskeuzes maken.”

Fluctuerende prijzen

In België zien architectenbureaus eveneens veranderingen in de markt. Zo vertelt Luca Beeftink, projectarchitect en BIM-coördinator bij a2o architecten dat de prijzen tegenwoordig erg fluctueren. “Daardoor is het lastig om een realistische kostenraming of offerte te maken”, legt ze uit. “Verder zitten de uitdagingen bij ons voor het merendeel in de nieuwe vereisten van overheden en andere partijen wat betreft de aanlevering van digitale informatie.” BIM en geavanceerde ontwerptools in Archicad zoals de Meetstaat Manager, kunnen dit proces vereenvoudigen. BIM-software stelt gebruikers in staat om een geïntegreerd digitaal 3D-model van een gebouw te maken waarin alle relevante informatie wordt opgeslagen. Dit omvat niet alleen geometrie, maar ook eigenschappen van materialen, bouwcomponenten, kostenramingen en planningen. De Meetstaat Manager is een add-on voor Belgische architectenbureaus waarmee ze de VMSW-meetstaat in Archicad in grote mate kunnen automatiseren en exporteren naar Visma Bouwsoft. 

Voor diverse opdrachtgevers hebben we, dankzij onder meer de DesignLCA in Archicad, duidelijke kostencalculaties gemaakt wat betreft materialen en duurzaamheid. Zo konden ze weloverwogen investeringskeuzes maken.”

Erik Brummelhaus (BIM Specialist), LIAG architecten

Volgens BIM Verantwoordelijke Dries Nuyts van ARCH&TECO zijn het in België met name aannemers die het moeilijk hebben. “Door schommelende materiaalprijzen is het ingewikkeld om een correcte en toch concurrentiële prijs op te maken. We merken dat aannemers steeds vaker het BIM-model gaan aanspreken om deze prijssetting sneller en correcter te laten verlopen. Mijn job is om zo veel mogelijk met hen in dialoog te gaan om ze een zo goed mogelijk model aan te leveren. Deze input probeer ik te verwerken in de template of een op maat gemaakte IFC-translator. Soms komt de aannemer met een vraag waar we zelf niet direct het antwoord op weten, gelukkig kunnen we ook hiervoor steeds terecht bij de KUBUS Helpdesk.”

Blijf optimistisch

Blijf vooral optimistisch, is de boodschap van veel architecten. De prijzen voor energie en bouwmaterialen lijken al te dalen en de woningnood is nog steeds ongekend hoog. Uiteindelijk zal de stagnatie oplossen en zullen projecten weer worden opgestart. Maar voor het zover is, kun je de tijd die je wellicht over hebt benutten voor de verdere ontwikkeling, verbetering en innovatie van je bureau. Loop je bijvoorbeeld tegen beperkingen aan van je huidige software en overweeg je al langer om over te stappen naar goede BIM-modelleersoftware? Dan heb je nu misschien de ruimte om je te oriënteren en de voor- en nadelen af te wegen. Zie je ertegenop om juist in deze tijd te investeren? Met Archicad ben je op termijn vaak goedkoper uit dan met andere software. Vul onze ROI-calculator in om hier direct inzicht in te krijgen, of spar met een van onze accountmanagers tijdens een gratis adviesgesprek.  Werk je al met Archicad? Dan is dit het uitgelezen moment om je kennis te vergroten. Voor zowel architecten die wel of niet met Archicad werken, bieden we gratis workshops, webinars en demo’s. Zo ben jij er helemaal klaar voor als opdrachten weer gaan toenemen en kun je je klanten optimaal van dienst zijn.

Van nieuwbouw naar renovatie met Archicad

Ontdek in deze Architects in Ctrl-sessie hoe Office Winhov de overstap maakte van een focus op nieuwbouw naar bestaande bouw.