Zonder beperkingen ontwerpen met Archicad

Als architect kun je er niet omheen. BIM krijgt een steeds grotere rol in de moderne bouwwereld. Wel zo prettig als je dan met BIM-modelleersoftware werkt die goed bij je ontwerproutine aansluit. Klanten die overstapten op Archicad zijn vaak verrast door de intuïtiviteit, gebruiksvriendelijk en stabiliteit van de software. Zo vertelt architect Ben Schepens dat Archicad hem van begin af aan veel vertrouwen geeft. “Ik heb geen last meer van crashes. Daarnaast zijn mijn modellen gedetailleerder en zowel esthetisch als kwalitatief verbeterd. Artistiek kan ik echt uitpakken. Ik zit elke dag met een dikke glimlach op mijn gezicht te ontwerpen.”
 

Voor en door architecten

Omdat Archicad gemaakt is voor en door architecten, houdt de software zo veel mogelijk rekening met gebruikerswensen. Zo kun je met Archicad onder andere vertrouwen op een naadloze samenwerking dankzij OpenBIM-ondersteuning, zowel met je team als met andere disciplines. Verder beschikt Archicad over een intuïtieve interface met talloze ontwerpmogelijkheden waarmee je zeer gedetailleerde 3D-modellen kunt ontwerpen. Via de professionele visualisatietools van Archicad creëer je zeer realistische renders. En BIM-gegevens maak je tot slot in no-time visueel met behulp van handige documentatietools, waardoor je eenvoudig het overzicht bewaart.

Benieuwd waarom architecten voor Archicad kiezen? Lees ons E-book!

9 eerlijke verhalen van Archicad-gebruikers.

Relevante updates

Jaarlijkse releases, tussentijdse updates en nieuwe functionaliteiten sluiten aan bij de ontwikkelingen in de markt. Ook hierbij worden opmerkingen en verzoeken van gebruikers steevast meegenomen. Populaire tools zijn bijvoorbeeld de Renovatietool en de DesignLCA. Met de Renovatietool in Archicad wissel je eenvoudig tussen de bestaande en nieuwe toestand. Je kunt zaken die je wil slopen aanduiden, terwijl je alles wat nieuw is in een andere kleur arceert. 

Handige Renovatietool

Anke Geebelen van Hippo architecten werkt graag met de Renovatietool. Deze zit zeer logisch in elkaar, vindt ze. “Behalve dat de Renovatietool meteen het onderscheid tussen oud en nieuw duidelijk maakt, is het prettig dat je in Archicad extra gegevens kunt toevoegen, bijvoorbeeld over de stabiliteit van het ontwerp”, vertelt ze. “Zo is alles zo veel mogelijk geïntegreerd in één plan. Op die manier is Archicad echt een hulpmiddel om een volledig dossier samen te stellen met grondplannen, gevels, snedes en 3D-beelden. Klanten zijn daar erg blij mee. En vanwege de automatisering in Archicad hoeven wij er weinig extra moeite voor te doen.”

Fouten vermijden

De grootste meerwaarde van Archicad ligt volgens het Vlaamse bureau Élan architecten in het voorkomen van fouten: “Op het moment dat je bijvoorbeeld een raam in de tekening verschuift, wordt dat meteen in alle tekeningen verwerkt”, legt Lawrence Bessemans uit. “Zo vermijden we veel fouten, zeker bij kleine spontane verzoekjes van de klant.” Raf Neyens van MaMu Architects is met name enthousiast over de intuïtiviteit van het programma. “De leercurve was daardoor zeer kort”, vertelt hij. “Met ons vorige programma kostte het ons zo’n twee maanden om een 2D-tekening in 3D om te zetten, terwijl het 3D-model in Archicad er al na twee weken was.”

Sinds ik met Archicad werk, zit ik elke dag met een dikke glimlach op mijn gezicht te ontwerpen

Ben Schepens

Duurzaam ontwerpen

Omdat ook duurzaamheid een essentiële rol speelt in huidige bouwprojecten willen meer en meer architectenbureaus tijdens het ontwerpproces al meetbaar maken wat de milieu-impact is van bepaalde materialen. De DesignLCA in Archicad is hierin een belangrijke hulp. Michiel Hofman van architectenbureau HofmanDujardin: “Dankzij de DesignLCA kunnen we eenvoudig een duurzaamheidsvisie en -advies aan onze opdrachtgevers onderbouwen. Je ziet in één oogopslag welk materiaal welke milieu-impact heeft.”

Efficiënte workflow

Valerie van Gucht (Aeon Architecten) is vooral tevreden over de efficiënte workflow in Archicad. “We kunnen aannemers direct 3D-details tonen waardoor in één oogopslag duidelijk is wat er precies van hen verwacht wordt. Onze bouwaanvragen zijn verder in tijd gehalveerd. Alles bij elkaar scheelt dit een hoop euro’s.” Johan Stinckens van Atrium Architecten onderschrijft dat modelleren met Archicad tijd kan besparen. “Met slechts een druk op de knop schakel je eenvoudig tussen 2D- en 3D-modellen. Samenwerken met andere teamleden en bouwpartijen verloopt eveneens zonder problemen.” 

De tekst gaat verder onder de video.

Creatieve vrijheid

De creatieve vrijheid die Archicad biedt, leidt soms tot verrassende oplossingen, is de ervaring van Levi Deryckere van DEMO Architecten. In april 2024 leverde het bureau het opvallende, rondgevormde bedrijfsgebouw TVH Equipment in Waregem op. “Met onze oude software waren we nooit op de ideeën gekomen die we nu hebben uitgewerkt”, vertelt hij. “Sterker, het was niet eens gelukt.” Een groot voordeel is dat alle informatie, zowel in 2D als in 3D, in 1 model staat. Je kunt jezelf niet meer voor de gek houden. What you see is what you get! Overigens merken we ook dat zowel opdrachtgevers als openbare besturen steeds vaker verwachten dat je een project zo realistisch mogelijk presenteert. Daarvoor vinden wij dan weer de koppeling met Twinmotion ideaal.”

Goede support

Voor Iggie Dekkers (Eek en Dekkers) was goede ondersteuning een voorwaarde om met Archicad in zee te gaan. “Het KeyMember Abonnement geeft onder andere garantie op onbeperkte toegang tot het KUBUS Helpcenter. Als ik ergens niet uitkom, neem ik contact op en krijg ik vlot deskundig advies. Het persoonlijke contact is daarbij zeer prettig: je wordt te woord gestaan door echte specialisten in plaats van door een chatbot. Dat maakt dat ik me als klant zeer gewaardeerd voel.”

Meer weten over de voordelen van Archicad voor jouw bureau?

In 20 minuten ben je helemaal op de hoogte.