Wat is BIM voor architecten? | BIM voor beginners
BIM gaat verder dan alleen plattegronden of 3D-tekeningen. Het is een intelligent proces dat een compleet digitaal model van je gebouw genereert. Dit model bevat alle informatie over je project: geometrie, maar ook materiaaleigenschappen, technische installaties, planningsgegevens, en nog veel meer.
Door alle projectgegevens te centraliseren in één model, maakt BIM een einde aan inefficiënte en foutgevoelige werkwijzen. BIM is hiermee onmisbaar voor architectenbureaus die voorop willen lopen. In onderstaande alinea’s vertellen we je wat je precies van BIM kunt verwachten.
Specifieke voordelen van BIM voor architecten
Building Information Modeling (BIM) biedt talrijke voordelen die specifiek gericht zijn op de behoeften van architecten. Door deze voordelen te benutten, kunnen architecten hun ontwerpprocessen optimaliseren, de samenwerking verbeteren en de algehele projectprestaties verhogen, wat uiteindelijk leidt tot succesvollere en efficiëntere projecten.
Verbeterde visualisatie en analyse van ontwerpen
BIM stelt architecten in staat om complexe ontwerpen in een driedimensionale ruimte te visualiseren en te manipuleren. Deze diepgaande visualisatie helpt bij het verkennen van ontwerpopties, het uitvoeren van zonlichtstudies en het analyseren van ruimtelijke relaties voordat de bouw begint. Het faciliteert ook iteratieve processen, waarbij ontwerpen gemakkelijk kunnen worden aangepast en verfijnd op basis van directe feedback en geavanceerde simulaties.
Een groot voordeel van BIM is dat je werkelijk alle informatie over je project in je BIM-model kwijt kan, zowel de klassieke plannen als lichtberekeningen, installaties, zonnestudies, gevelafwerkingen en ga zo maar door. Die informatie is cruciaal om een project op het terrein te doen slagen
Paul Spaltman, Architectenbureau Spaltman
Verbeterde samenwerking met andere bouwpartijen
BIM stimuleert een naadloze samenwerking tussen architecten, ingenieurs, aannemers en andere stakeholders. Het fungeert als een centraal platform voor alle projectgegevens, waar teamleden toegang hebben tot dezelfde informatie in realtime. Deze coördinatie verbetert de communicatie, vermindert misverstanden en faciliteert een collaboratief besluitvormingsproces.
Verminderde fouten en herbewerking door clashdetectie
Een van de grootste voordelen van BIM is de mogelijkheid tot clashdetectie. Hierdoor kunnen architecten potentiële problemen in het ontwerp identificeren en oplossen voordat de bouwfase begint. Dit vermindert de kans op kostbare fouten en herbewerking tijdens de constructie, wat resulteert in een soepeler bouwproces en lagere totale projectkosten.
Gestroomlijnde documentatie en gegevensbeheer
BIM centraliseert en digitaliseert het documentatieproces, waardoor alle projectgegevens en -documenten efficiënt worden beheerd en toegankelijk zijn. Dit leidt tot een gestroomlijnde workflow, waarbij tijd wordt bespaard en de nauwkeurigheid van projectdocumentatie verbetert. Het vermindert ook de fysieke opslagbehoefte en maakt het eenvoudiger om compliance en archivering van projecten te beheren.
Aan de slag met BIM
Wanneer je met BIM wilt starten, is het ten eerste belangrijk dat je BIM-software kiest die bij jouw werkwijze en ‘bureau-DNA’ past. Archicad staat erom bekend de meest intuïtieve en complete BIM-modelleersoftware te zijn. De software is ontwikkeld door en voor architecten, waardoor deze zo veel mogelijk tegemoetkomt aan de behoeften van gebruikers. Zo is Archicad gebruiksvriendelijk en biedt het een intuïtieve ontwerpomgeving met veel geavanceerde functies, uitgebreide modelleringsmogelijkheden en efficiënte documentatiehulpmiddelen.
BIM zorgt ervoor dat we efficiënter en gestructureerder kunnen werken. Het levert bovendien veel tijdwinst op
Johan Stinckens, Atrium Architecten
Basisworkflow voor architecten
Het implementeren van BIM begint met het in kaart brengen van de bestaande workflows en het identificeren van gebieden waar BIM de meeste waarde kan toevoegen. De basisworkflow omvat:
1. Initiëren van het project: Definieer de scope en doelstellingen van het project en stel het BIM-uitvoeringsplan op.
2. Modelleren en analyseren: Gebruik BIM-software om gedetailleerde 3D-modellen te creëren en deze te analyseren voor ontwerpoptimalisatie.
3. Samenwerking en coördinatie: Deel modellen met alle stakeholders voor samenwerking en coördinatie, waarbij gebruikgemaakt wordt van cloud-gebaseerde BIM-oplossingen.
4. Documentatie en uitvoering: Genereer bouwtekeningen en documentatie direct vanuit het BIM-model en volg het project door de constructiefase heen.
Wat is OpenBIM?
OpenBIM is een universele benadering voor het ontwerp, de realisatie en de exploitatie van gebouwen op basis van open standaarden en workflows. Hierdoor is een effectieve communicatie en samenwerking tussen alle stakeholders in een bouwproject, zoals architecten, ingenieurs, aannemers en eigenaars, mogelijk. Deze aanpak bevordert de transparante, collaboratieve uitwisseling van informatie in de bouwsector, ongeacht de gebruikte software.
Dankzij OpenBIM kunnen projectdeelnemers dus naadloos gegevens delen en samenwerken, zelfs als ze verschillende BIM-tools gebruiken. In de praktijk komt het erop neer dat misverstanden en conflicten verminderen, terwijl de projectefficiëntie verhoogt. Als architect kun je zo duurzamere en meer geïntegreerde oplossingen creëren, waarbij projecten sneller, met minder fouten en met verbeterde kostenefficiëntie kunnen worden voltooid.
Belang van training en ondersteuning
De overstap naar BIM vereist een investering in training en ondersteuning om ervoor te zorgen dat alle teamleden de nieuwe tools en processen effectief kunnen gebruiken. Het volgen van geaccrediteerde BIM-opleidingen, deelnemen aan workshops en gebruikmaken van online bronnen helpt om de kennis en vaardigheden op te bouwen die nodig zijn voor succesvolle BIM-implementatie. KUBUS biedt diverse cursussen en trainingen aan om te BIMmen met Archicad. Denk aan de Archicad basiscursus en Archicad Ondersteuning op maat.
BIM steeds meer onmisbaar
Building Information Modeling (BIM) biedt architecten een oplossing om bouwprojecten te benaderen, met aanzienlijke voordelen die de gehele levenscyclus van een gebouw beïnvloeden. BIM krijgt bovendien een steeds essentiëlere rol in de bouw, aangezien BIM onlosmakelijk verbonden is met de transitie naar een circulaire bouweconomie. Meer weten over hoe je BIM succesvol integreert in je werkproces? Bekijk het webinar Stap voor stap aan de slag met BIM.
Benieuwd hoe jouw bureau het beste kan starten met BIM?
Plan nu vrijblijvend een 1-op-1 demo met BIM-expert Michiel Neven waarin hij jou vertelt wat precies de mogelijkheden zijn.